Förra året flyttade jag från Belgien till Åbo. Många saker i mitt liv förändrades efter det. I Belgien hade jag en hundra kvadratmeters lägenhet och i Åbo hade jag en etta. Det tog tid att acceptera att jag nu levde i Studentbyn och staden som jag tänkte att skulle vara mitt hem för hela livet inte var mitt hem längre. Hela året var i alla fall fyllt av utmaningar. Förutom flytten så dog både min farfar och min hund. Jag begravde dem under samma vecka. Mitt liv hade förändrats totalt och jag kände mig gammal.


Jag har varit nöjd över att teologistudierna inte bara varit bibelstudier och församlingsliv. Teologi gav mig faktiskt mycket självtro och hopp när jag kände att allt gick åt fel håll. När korona begränsningar kom vid årsskiftet började studierna vara svåra. Det var knepigt att hitta sociala ramar i en ny stad då inget var öppet. Efter det (korona begränsningar) jag läste Bibeln. Genom att läsa Bibeln kände jag mig mindre ensam och fick styrka.


I Matteus 26 (del 38) Jesus ber i Getsemane. Han var deprimerad och letade efter en väg ut ur sin svåra situation. Om mästaren av Nasareth (Jesus) kan känna sådan förtvivlan ska ingen annan skämmas över det. Getsemanes skuggor kan falla på vem som helst, och då är det bra att be Gud om styrka. Teologi, Gud eller en stark tro kan ge en styrka och självförtroende. Man måste bara be och fråga om det. MenGud är inte jultomten och en bön kan inte vara en julklappslista. När man ber Gud om något måste man också vara aktiv själv. Som det står i Jakobs brev 2:14-18 ”Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men saknar gärningar? Den tron kan väl inte frälsa honom? Om en broder eller syster saknar kläder och mat för dagen och någon av er säger till dem: ”Gå i frid, klä er varmt och ät er mätta”, men inte ger dem vad kroppen behöver, vad hjälper det? Så är också tron i sig själv död när den är utan gärningar. Nu kanske någon säger: ”Du har tro.” – Ja, men jag har också gärningar. Visa mig din tro utan gärningar, så ska jag visa dig min tro genom mina gärningar.”
Förutom tro måste man även ha självdisciplin, rutiner och mål. Teologistudier kan vara en bra början, men det är ändäbara det – en början.

Olli och hunden Hippu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s