Hösten har kommit och det är omöjligt att sitta inne hela dagen när solen skiner. Trädarna har fått en vacker färg på sig och naturen lockar till en promenad. Fina ställen finns överallt i Åbo och gränskommunerna. Jag tipsar några som är ganska nära centrum och som man når också med Föli samt några lite längre borta.

Katrinedal

Min absoluta favorit är Katrinedals naturskyddsområde. Stigen är inte väldigt lång, ca 2 kilometer, men man hinner se många ekorrar och ankor och njuta av naturen. Ekorrar i Katrinedal är inte rädda av människor och många matar också dem. Katrinedals naturskyddsområde når man med Föli.

Runsala

Runsala är väl känd för många och nästan alltid när jag inte vet vart borde jag åka och promenera väljer jag Runsala. Det finns många olika naturstigar som man kan välja mellan. En av mina favoriter i Runsala är Kansanpuisto som är perfekt för kortare promenader.

Pomponrahka

Ett lite mindre känt naturskyddsområde i Åbo är Pomponrahka som finns nära flygfältet (https://opaskartta.turku.fi/IMS/?layers=Opaskartta&cp=6710417,23459210&z=2&title=Pomponrahkan%20luonnonsuojelualue). Pomponrahka naturstig är inte heller en lång stig, ungefär lika lång som Katrinedal. Den största delen av naturstigen är på myrområde och de våtaste platser har spänger.

Pomponrahka kan man besöka bra också på vintern.

Pilgrimsvandringar i Åbo

Helt bredvid campus börjar två olika pilgrimsvandringar, Pietarin polku och Helenan polku. Pietarin polku är 35 kilometer lång men man kan också promenera bara en del av den. En bra möjlighet är att vandra till Lundo kyrka och komma sen till exempel med Föli tillbaka. Både Pietarin polku och Helenan polku går dels längs Aura å och man ska inte heller glömma promenader längs ån i centrum.

Kurjenrahka nationalpark

I Kurjenrahka finns det flera olika markerade leder, som man kan välja mellan eller bilda olika slags rutter enligt eget tycke. Nationalparkens markerade leder förbinder sig också till Kuhankuono friluftsleder som jag rekommenderar starkt. Savojärvi rundslinga är min favorit i Kurjenrahka nationalpark. På sommaren kan man åka med buss till Kurjenrahka nationalpark varje dag, och ännu tills 31.10 under veckoslutet och helgerna.

Teijo

Nära Salo finns Teijo nationalpark. Det finns sammanlagt cirka 50 kilometer markerade leder. Mestadels finns 2–10 kilometers dagsrutter men genom att kombinera olika leder kan man vandra till och med hela veckoslutet. I Teijo finns också andra aktiviteter och nästan alltid när jag vandrar i Teijo måste jag också besöka Mathildedals ruukkikylä.

Förutom dessa finns det massor av vackra ställen att promenera och njuta av hösten. Ha en skön fortsättning av hösten och kom ihåg att vara ute och njuta av det fina vädret!

-Pinja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s