20150905_092750Hela onsdagen lyssnade vi åter flitigt till föreläsningarna och deltog i bönestunderna. Så flitigt faktiskt att det inte blev så många bilder från den dagen! Här är en bild på morgonmålet som vi åt varje dag. Te eller kakao, semla, smör och choklad. Vi var ganska förvånade över hur pass mätta vi hölls av det här morgonmålet.20150903_115506

Med på resan var min kompis Kyrkråttan och här är en bild från kommunitetens kyrka i Taizé. Jag smög in och knäppte en bild under dagen när kyrkan var tom för jag ville ju inte syssla med sånt under någon bönestund. Därför ser det så ödsligt ut.

Så efter flitigt deltagande i föreläsningarna var det åter dags att smita iväg på äventyr. Den här gången var vi lite flera och vi åkte till den närbelägna staden Cluny. Där finns ruinerna av ett fantastiskt kloster som en gång var stort och blomstrande. Det är faktiskt ett viktigt utflyktsmål när man ändå är i närheten. Kyrkohistoria av rang! IMG_9413IMG_9535

Staden är inte stor men riktigt trevlig. Arkitekturen är spännande. Man kan bygga ihop en gammal kyrka med ett affärshus, så där bara. Undrar vad stadsplaneringen skulle säga här hemma?
IMG_9403IMG_9408

Chocolaterie kan man inte gå förbi utan att dregla. Vilka skapelser! Vilka konfekter! Mmmm…
För att inte tala om vinbutiken! Där skulle man kunna botanisera hela dagen!

IMG_9423IMG_9420

 

För att kort berätta om klostret i Cluny citerar jag Wikipedia: ”Vilhelm av Akvitanien grundade benediktinklostret i Cluny 910. Klosterkyrkan, som byggdes om 950 och 1088, fick stor betydelse för den romanska arkitekturen. Den tredje klosterkyrkan i Cluny som påbörjades 1088 var en av denna stils förnämsta byggnader. IMG_9415Den var också kristenhetens största kyrka fram till 1500-talet. Klostret i Cluny stängdes under franska revolutionen och den väldiga kyrkan förstördes 1810.” Det känns helt absurt men katedralen styckades upp i bitar som sålde och återanvändes i andra byggnader! Idag står det bara en liten del kvar av den gigantiska katedralen men fortfarande är den mäkta imponerande. Akustiken är fantastisk, det kontrollerade vi.

IMG_9462

IMG_9435

IMG_9440IMG_9444IMG_9448IMG_9452IMG_9451

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det fanns fina modeller över hur klostret och katedralen en gång sett ut. Imponerande och mycket fascinerande att upphört och i princip försvunnit på så kort tid. När vi sedan promenerade i staden kunde vi tydligt se delar från katedralen i husfasaderna! Återvinning är inget nytt påfund.IMG_9518

IMG_9500 IMG_9495

 

 

 

 

 

 

 

Det blir en del till…
/Janette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s