Här kommer en aningen försenad rapport från föreningens resa till Taizé i början av september. Det blir massor bilder så vi delar upp härligheten.

På våren inleddes planeringen av en TSF-resa till Taizé. Det ordnades ett seminarium för unga teologer till Broder Rogers minne och vi ville naturligtvis delta. Planeringsgruppen sökte bidrag och billigt flyg. Bidragen trillade in och en sömning undertecknad beställde flygbiljetter, men till fel dag… Morjens, vi åker först på måndag!

Måndagen 31 augusti vaknade somliga ohemult tidigt, somliga övernattade på flygplatsens golv och andra vaknade bara tidigt. Klockan 6.00 träffades vi på flygplatsen och printade ut biljetter och bagagelappar ur en automat, lämnade in bagaget och checkade in. Flyget lyfte mot Paris kl. 7.35 och framme var vi 9.40. Vi lotsades av Linn genom tåg och metro till Gare de Lyon där vi lämnade in bagaget till förvaring för några timmar och så drog vi ut på stan i mindre grupper. Det blev lunch och sightseeing. Drygt halva gruppen tog sig till Sacre Coeur i Montmartre för att njuta av både kyrkan och utsikten.

IMG_9148

IMG_9191IMG_9163IMG_9180

16.45 satt vi på TGV tåget mot Macon-Loche och lyckades reta upp en dam med vårt prat och skratt så till den milda grad att hon bannade oss för att vi var högljudda. Hups! Vi som trodde att fransmän pratade högt och gestikulerade vilt men tydligen inte på tåg. Framme i Macon var vi 18.20 och vi trodde att bussen skulle gå alldeles strax men vi fick vänta, vänta och vänta… Varje buss som kom frågade vi men chaufförerna svarade alltid bara ”Next!” Till slut kom bussen och det trevliga var att det kostade 1,50 för halv timmes resan till Taizé. IMG_9273När vi väl kom fram till kommuniteten i Taizé var det dags för aftonbön så vi fick slänga in våra ryggsäckar i Casa och gå till kyrkan. Efter kvällsbönen blev vi visade till våra rum och halva gänget jagade desperat efter någonting att äta eftersom de inte ätit nåt sen lunchen och klockan nu var långt efter nio.

Följande dag följde vi med de fem föreläsningarna för dagen. Vi satt på golvet eller på träbänkar och det var inte direkt ergonomiskt. Föreläsningarna hölls på engelska eller franska och simultantolkades via radiosändning till engelska, franska eller tyska. En eloge åt tolkarna! De gjorde ett superbra jobb! På kvällen gick jag och Airi på en promenad för att utforska omgivningen. Vi kom förbi bykyrkan där Broder Roger och några andra bröder ligger begravda.IMG_9230IMG_9234 IMG_9244IMG_9225IMG_9248

Fylld av intryck kände jag att jag behövde en paus från Taizé (efter en dag!!) så jag övertalade Airi att följa med till Macon. Vi strosade omkring och tittade på staden. Tre kyrkor hann vi besöka!

IMG_9375 IMG_9367 IMG_9364Här ligger Jeusiterna på rad. 🙂
I bageributikerna frestade bakelser och bröd med sitt fantastiska utseende och härliga doft.

Här nedan är två bilder från Saint Vincents katedral i Macon.

IMG_9357

 

På skylten står det ”alla riktningar” Upplysande, inte sant?

 

 

Det här är en ruin av Cathédrale Vieux-Saint-Vincent de Mâcon, den gamla St. Vincents katedral i Macon som har varit en mycket ståtlig byggnad. Numera står bara en liten del kvar.

IMG_9346 IMG_9345 IMG_9342 IMG_9341 IMG_9335 IMG_9332

 

 

 

 

 

IMG_9319Bron går över floden Saône-et-Loire och i stan finns ett häftigt hus som kallas La Maison de Bois – huset av trä och det är byggt mellan åren 1490 och 1510. På gatan hittade vi fiskar och jag kom att tänka på det hemliga tecknet för kristna…
IMG_9309
IMG_9307 IMG_9303 IMG_9287 IMG_9285

 

 

 

 

 

Lunchen var utsökt och bestod naturligtvis av tre rätter. En förrättsallad, en varmrätt och en mumsig efterrätt. Priset var ca 15 euro per person.

Den tredje kyrkan vi tittade in i var St. Peterskatedralen. Stor, ljus och vacker på utsidan men grymt mörk på insidan!

 

 

 

 

 

I en park såg vi några glada fransmän som spelade boule. Så typiskt det bara kan bli!

IMG_9362Återkommer med del två….

/Janette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s