Onsdagskvällen den 26:e februari stod en grupp teologer utanför Åbo svenska teater strax efter klockan fem. Det var nämligen dags att se ÅST:s uppsättning av Jesus Christ Superstar!

Vi började kvällen med rundvandring på ÅST och fick teaterns långa historia, veta vem som spökar där och fick se en massa intressanta platser som logerna, verkstaden och syateljén. Ingen gick vilse, Lååra-Saara räknade nämligen oss som om vi var får. Här och var fick vi trycka oss mot väggarna i de smala korridorerna då skådespelare kom omrusande, på stora scenen höll de nämligen på med intensivrepetition av JCS. Det var så att Alexander Lycke som spelar Jesus blivit sjuk, och hans inhoppare var också utan röst. Och att ha rösten i skick i en musikal är ju ett plus. Så Tord Hansson hade 2½ timme innan föreställning fått förfrågan om han kunde hoppa in som Jesus den kvällen, därav repetitionen då han i vanliga fall spelar apostel.

Efter rundvandringens slut, och efter att några fått lite mat i magen, letade vi upp våra platser. Största delen av oss hade C-platser närmast scenen så vi såg föreställningen ganska ovanifrån. Ganska snabbt konstaterades det att Jesus numero tre (alltså Tord Hansson) var helt fantastisk och att Judas såg bra ut, vilket satte oss i en intressant situation då vi funderade på om vi skulle välja Jesus eller Judas…

JCS_5541
Alexander Lycke som Jesus, Jesus numero tre (Tord Hansson) sitter bredvid Maria Magdalena (Anna-Maria Hallgarn)
JCS_5588
Brittiska Cristopher Killik som Judas

De två timmarna försvann väldigt snabbt och jag tror att vi alla var nöjda med det vi sett. Att se Jesus sista tid där mycket fokus ligger på Judas syn på saken och de moraliska dilemman som både han och Maria Magdalena tampas med gjorde att man såg den välkända berättelsen på ett nytt sätt ur en ny synvinkel.

JCS_6564

Pressbilder från Åbo Svenska Teater, fotograf Pette Rissanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s