Jubiléet närmar sig med stormsteg, men det var ett tag sen man sist kunde springa på årsfester. Dessutom finns det många som inte ens haft möjligheten att gå på en årsfest pga. vissa jobbiga omständigheter… Därför tänkte vi hjälpa er med en liten bloggtext med det mesta som man behöver tänka på innan och under själva festdagen.
Klädsel
Klädseln är traditionsenligt högtidsdräkt med akademiska ordnar. Vad betyder det här då?
Ett alternativ är långklänning, dvs. en lång klänning, som ska nå ända ner till skorna (eller åtminstone täcka vaderna). Färg och material spelar ingen större roll, så länge den är festlig. Det hör dock till att man håller axlarna täckta tills banketten börjar, så de som tänkt delta på solenn akten bör ha på sig sjal, rock el. dyl.
Vad gäller skorna, är det finskor som gäller. Dock inga öppna tår. Men om din klänning är tillräckligt lång, ser ingen dina skor 😉 Smycken får användas enligt eget omdöme, och att bära armbandsur är tillåtet, ifall den är diskret och festlig. Festfrisyr hör också till, och långt hår sätts vanligen upp. Det heter att nacken ska synas. Huvudbonad hör inte till, om man inte bär folkdräkt.
Att annat alternativ för högtidsdräkt är frack. Fracken har en massa delar, och ifall du har en, vet du antagligen vad som ingår, men som påminnelse:
Vit frackskjorta, vit väst (det är fest), vit fluga, svarta frackbyxor, svart frackrock, svarta finskor (gärna lackskor, men ingen märker om du fuskar 😉 ). Och övriga ratiraljer som hör till, men lätt glöms bort: frackknappar, västknappar, manchettknappar och ficknäsduk.
Men ifall du inte har en frack, eller inte vill hyra en för kvällen, går det bra med mörk kostym. Svart eller mörkblå. Skjortan ska vara vit, och slipsen diskret, men färg är tillåtet.
Armbandsur är inte tillåtet till frack. fickur är däremot väldigt stiligt. Till kostymen är det tillåtet med armbandsur, så länge det är festligt.
Och eftersom vi har med teologer att göra, bör det även nämnas att prästernas festdräkt räknas som högtidsdräkt, och är därmed tillåtet att använda. Dessutom är folkdräkt tillåtet, ifall man har en sådan.
Akademiska ordnar och annat påhäng
Till festdräkten hör också de band som visar vilka föreningar man tillhör. Bär man frack, bär man dessa band över bröstet, från höger axel till vänster sida. De ska ligga mellan andra och tredje knappen, dvs. de fina knapparna (se exempel 1). Till kostym bärs banden runt kavajslaget (se exempel 2). Till långklänning bärs banden som rosetter på vänstra sidan av bröstet (se exempel 3). För instruktioner för hur dessa rosetter görs, se denna bloggtext: https://teologiska.com/2015/04/23/how-to-foreningsband/. Max antal band man får bära är tre (3), och de bärs i storleksordning uppifrån: Kårbandet, nationsbandet, föreningsbandet.
TSFs förtjänsttecken bärs på vänstra sidan av bröstet, i storleksordning, med största in mot mitten. Bär man frack eller kostym bär man förtjänsttecken på fickan, inte på slaget. Bär man förtjänsttecken bör man inte heller ha näsduk i fickan.
Övriga förtjänsttecken och påhäng bärs enligt deras egna regler.
Till folkdräkterna i Finland bär man inte medaljer eller andra påhäng.
Kvällens delar
Solenn akt
Solenn akten är den högtidliga delen av jubileet. Under den solenna akten kommer de föreningar och personer som meddelat att de vill framföra en hälsning att göra det. Styrelsen tar emot dessa hälsningar, och därefter är det följande i tur. Ordningen är inte slumpmässig, utan var och en blir ”inbankad” av marskalken.
Eftersom solenn akten är så högtidlig, förväntas alla damer täcka sina axlar. Detta gäller naturligtvis också männen, men rockarna tar hand om detta automatiskt.
Fantåg
Fantåget går från solenn akten till festplatsen (i detta fall bara några hundra meter). Först i tåget går Finlands fana, efter den TSFs fana, och därefter resten av tåget, två och två. Denna gång utan inbördes ordning.
Coctail
När fantåget kommit fram serveras det coctail i Arkens aula. Här är det läge att mingla med övriga gäster, och vara trevlig. Det lönar sig att leta upp sitt namn på platskartan redan nu, så man vet var man ska sitta när vi inleder banketten. Marskalken bankar, och då är det dags att förflytta sig.
Bankett
Nu är allt det högtidliga undanstökat, och nu börjar det roliga programmet. Man håller sig vid bordet under banketten, och stiger inte upp ifall det inte är nödvändigt. Toalettbesök är naturligtvis tillåtna. Under banketten sitter man och är trevlig med sitt bordssällskap, och springer inte omkring till andra bord och hälsar. Det är bl.a. annat vad konferensen är till för.
Sång och tal
Sången är en viktig del av festen, för att den ska flyta på och för att ge en orsak att skåla. Sångledarna leder sången. Under inga omständigheter är det tillåtet att börja en sång själv, eller att inleda ett sk. ”tempo”. När sångledaren talar, tystnar man. Det samma gäller då marskalken, eller någon talare talar.
Under talen är man tyst, och lyssnar. Man bör inte fortsätta äta under ett tal, utan man stannar upp. Man kan dock dricka om man är törstig, ifall man gör det diskret. Under inga omständigheter får man ställa sig upp och börja ett tal. Man kan fråga av marskalken, som har hand om kvällens program, och tidsschema, ifall det ryms in ett överraskningstal. Men ifall det utlyses ett ”ordet fritt” i slutet av kvällen, är det naturligtvis fritt fram.
Konferens
Då marskalken bankar in konferensen är det fri samvaro som gäller, så länge konferensen varar. Nu får man gå omkring, gå ut på frisk luft, göra besök på toaletten, hämta mer förfriskningar mm. Det gäller dock att vara tillbaka när konferensen är slut. Lyssna igen efter marskalkens bankande.
Nachspiel
Nachspiel är en efterfest, då man tar sig till någon annan lokal för att fortsätta festa ända in på småtimmarna. Denna del är mer frivillig, och brukar präglas mer av musik och dans, än tal.
Kommentera