TSF har skaffat föreningsband och damernas band ska bäras i rosett, vilket betyder att man måste arbeta lite. Men, misströsta icke! Här kommer en how to do föreningsband-tutorial! Herrar bär det (med frack) tvärs över bröstet från höger axel ner till vänster sida och behöver alltså inte knåpa så mycket. Med kostym bärs det oftast som en kortare version över vänster kavajslag. Så herrarna får fråga andra herrar om råd. Damer bär det alltid på vänster sida nära hjärtat.

Steg 1: Köp ett föreningsband på 50 cm för dina småslantar (1,50 euro) av en styrelsemedlem (gärna skattisen eller vem det som har handkassan i ägo vid detta tillfälle så det kan bokföras) och lägg resten av slantarna i elefanten för att betala ditt kaffe i mysis.

föreningsband1

Steg 2: Leta reda på en sax, en nål, lite tråd och en säkerhetsnål. Och lite tålamod kan vara bra att ha. Pro tip: sätt lite nagellack eller genomskinligt lim på änden av bandet så slipper du lösa trådar.

föreningsband2

Steg 3: Nu kommer själv vikningen. Och där finns det lite olika varianter för att komma till samma resultat. Här visas ett sätt, på Kårens instagram finns ett annat sätt, så pröva vad du tycker blir bäst. Så till vikningen: vik bandet dubbelt, öglan (=den inre rosetten) ska vara mellan 5-5,5cm, du behöver inte mäta på millimetern.

föreningsband3

Steg 4: Vik en likadan ögla under den mindre som är lite bredare (typ +1cm på var sida, 7-7,5cm nånting ditåt) så den sticker fram på båda sidorna.

föreningsband4

Steg 5: Sväng på hela alltihopa och vik bandet tvärs över…

föreningsband5

Steg 6: … och dra bandet sedan runt ett varv de båda vingarna. Efter det syr du fast med några stygn på baksidan och klipper bort svansen som lämnar kvar (det lämnar en del över). Pro tip 2: sätt lite nagellack/lim här på änden också! Efter det syr du fast säkerhetsnålen på baksidan och ditt föreningsband är klart!

Då det sedan gäller hur och när man ska bära diverse band så kommer här en liten guide: Kårband/nationsband/föreningsband/whatever bärs då det t.ex. står i inbjudan att akademiska ordnar skall bäras (så i alla fall frack/mörk kostym dresscode). Man bär ALDRIG sitt band med halare!
Bandet får heller inte röra vid bar hud utan skall alltid ligga på tyg. Och då det gäller ordning och antal så är den magiska siffran 3: Man får inte bära mer än tre band samtidigt och de bärs i ordningen kårband – nationsband – föreningsband. Som på bilden här under, webbansvariga Hannas band med kårbandet överst, Österbottniska Nationens nationsband i mitten och TSFs föreningsband längst ner. Har man förtjänsttecken eller annat bärs även de på vänster kroppssida på högra sidan av banden.

föreningsband6
Kårbandet – nationsband – föreningsband. Och på bildens vänstra sida = Hannas liite mer högra sida bärs förtjänsttecknet som inte fick komma med på bild idag.

Questions? Fråga! Eller googla. Eller sök på föreningars bilder från årsfester. Så, införskaffa ett föreningsband!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s