Den 19.9 hölls ämneskaffe i rundarummet som för övrigt slog nytt deltagarrekord! Hela 35 själar var på plats när Emma Audas talade om sin forskning och jobbet som studentkaplan.

 

Emma har doktorerar sen tre år tillbaka i äktenskapsteologi, hon utgår från Evl. syn men kollar också vad andra samfunds tänker och vad man genom den kristna historien har skrivit. Att skriva om äktenskapsteologi är utmanande eftersom alla har en åsikt säger Audas, alla är berörd av frågan på något plan. För många människor har det också blivit en fråga som fått oproportionell storlek anser Audas och en bidragande orsak är att det har florerat mycket i media den senaste tiden om den kristna synen på äktenskapet.

FPA och staten försöker minska skillnaden mellan äktenskap och samboende genom lagstiftning. Ett konkret exempel är de nya ändringar som har skett angående bostadsstöd. FPAs och statens beslut hjälper till att urvattna äktenskapets särställning enligt Audas, dock så påpekar hon att FPA och staten bara har följt samhällets utveckling. Den nya lagstiftning är historiskt sett ett steg bakåt eftersom förr var man gift när man levde ihop, hade barn och gemensam ekonomi, det var en vedertagen självklarhet. För staten är det inte heller någon stor sak att andra sin lagstiftning för staten i sig själv har inget behov av något äktenskap, däremot har kyrkan det lyfter Audas fram.

Frågor som vad det innebär att bli ett, är en fråga som berör kyrkan. Kyrkan ser äktenskapet som någonting gott. Audas denna syn väldigt åskådlig när hon säger att människor funderar om kyrkan borde ge upp sin vigselrätt men att man skall vända på steken. Kyrkan är kvalificerad att viga eftersom det är kyrkan som berörs av äktenskapet och inte staten, statenborde avsäga sig sin vigselrätt.

Vad är då kyrkans äktenskapsteologi?

Svaret på den frågan får ännu en stund vänta, för frågan är inte enkel att besvara. Den som påstår det gör sig skyldig till förenklande och förlöjligande av andras argument säger Audas. Det finns en väldigt stor mängd röster som skall tas i beaktande och förändrade synsätt under historiens gång. Audas påpekar även att hennes avhandling inte handlar om att hon vill proklamera sin syn på äktenskapet utan det har varit ett genuint sökande utan en agenda. 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s