Hej hej hemskt mycket hej! Jag har fått äran att skriva ett litet inlägg om min sommar, så jag börjar från början.

I juni jobbade jag som instruktör på en svensk skuta vid namn s/y Ellen under en kolloseglats för 10-13-åringar. Det var roligt och lärorikt och innebar mycket badvaktande, lekledande, tröstande av hemlängtande barn, matlagande och såklart även seglande. Därefter flög jag raka vägen till Bergen där jag tillbringade en regnig men härlig vecka. Det blev både Paul MacCartney konsert och roadtrip.

johanna1

Första juli bar det av till Delfzijl i Nederländerna där jag mönstrade på den norska fullriggaren Christian Radich för att jobba frivilligt i besättningen på däck i en månad. Jag njöt av varje sekund. Oberoende om det blåste hårt och jag måste treva mig fram på ett nattsvart däck en stormig natt för att spola bort medseglares tidigare måltider,
solade på däck mellan vakterna, klättrade i riggen för att beslå segel eller stod vid rodret vid racestart. Livet ombord skulle jag inte vilja byta mot något annat. Jag fick lära känna nya medseglare och besättningsmän, samt återse gamla bekanta från hela världen. Vi seglade till Antwerpen där Tall Ships Races startade, körde igenom Engelska kanalen för att sedan tävlingssegla ner till Lissabon. Det blev en etapp med lite vind och mycket sol. En dag fyllde vi en stoor swimming pool på däck så vi kunde bada och en annan dag arrangerade vi dragkamp på däck. På nattvakterna sysselsatte vi oss ofta med att spela werewolf, ett maffia-liknande spel som ett gäng sjöscouter från Belgien introducerade till oss eller titta på stjärnhimmeln som de flesta nätter var helt fantastisk, och ganska olik den vi är vana vid i Finland. Vi såg även massa delfiner och en del valar. Vi fick nöja oss med en fjärdeplats i första racet, men var nöjda och glada ändå efter en så fin seglats. I Lissabon var det 35 grader i skuggan och vi gjorde vårt bästa för att inte svettas bort. Trots värmen hade vi några fina och fartfyllda dagar i Lissabon innan vi tog ombord våra nya medseglare inför nästa race. Denna gång blev det en kortare tävlingsetapp och vi seglade över mållinjen ca 2 dygn senare. Vi ankrade utanför Cadiz, hade grillparty på däck och det bjöds på både sång och cirkuskonster som underhållning under kvällen. Nästa morgon lade vi till i Cadiz, som kanske är den finaste staden jag någonsin varit till. När jag inte jobbade njöt jag av tapas och sangria på uteserveringar i de små gränderna eller låg någonstans på den 17 km långa sandstranden. I Cadiz mönstrade Finn och jag av och flög till Bergen. Det blev en runda via Barcelona och en natt på Island, men till slut kom vi fram.

johanna2

Så nu bor jag i Bergen, ska studera här i ett år som utbytesstudent. Vi har hittat en fin lägenhet vid vattnet med gångavstånd till universitetet och centrum, så jag tror jag kommer stortrivas. Om någon nångång har vägarna förbi så hör gärna av er, jag har en bekväm soffa om man behöver sovplats.

Tack för mig, trevlig fortsättning på sommaren ?

/ Johanna aka ålänningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s