Nåja, en månad i efterhand kommer här en skildring av teologernas yrande i Vasa. Författare är de två som hade den längsta vägen till Vasa, och alltså är icke-österbottningar (aka Caius och Schantzi) med lite kommentarer av bloggansvariga Hanna (aka Pedersörebo)

Och en liten förklaring: i alla officiella papper från Peffan stod det att Claus hette Caius. Så hör ni någon som pratar om/med Caius är det mest troligt Claus som är ämnet (eller möjligtvis latinläxan).
______________________________________________________________

Den 13 augusti stampade sex ivriga teologer in på Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa. Totalt var vi cirkus 40-50 stycken to-be ämneslärare från alla möjliga ämnen från flera olika universitet.
Vi var där för att tas oss an den utmanande och krävande inledande praktiken för ämneslärare, vilket skulle testa våra gränser, både socialt och fysiskt. I följande text får ni ta del av både vår utbildning, samt den lilla fritiden vi unnades.

När vi anlände i staden, var det redan mörkt. En isande vind blåste genom staden och vi kände för första gången vad ensamhet betydde.
Claus och Peltonen (fysiker med bil) lämnade Marina i staden med en mörk, rätt skrämmande man (hennes nya kämppis). Vi försökte säga att vi skulle vidare, men hans språk var av en sort vi inte hört tidigare (kyrkslättiansk finska).

När Claus och Peltonen anlänt till sina respektive skrymslen i ghettot någonstans långt långt borta från icke-civilisationen, vilket välkomnades av Claus och Peltonen.
Nu var det strategisk uppackning som gällde och sedan rusa till Marinas undsättning, eftersom vi kommit fram till att det Vasa1antagligen var dumt att lämna henne ensam i Vasa.

Väl framme fick vi lära oss att Marina hade haft ”skitroligt” med sin nya kämppis och vi drog ut på en teologisk dryck.
Till vår fasa fick vi då lära oss att allting är alltid stängt i Vasa, men efter idoga sökande och frågande av urin-vånarna, så fann vi Mällis.

De följande dagarna bestod av långa föreläsningar, schweizisk ska-musik och mycket lite pappersarbete. Detta betydde att det inte tog länge innan teologerna hade adopterat ett nytt ”mysrum” aka rum F306 ❤ (eller något sådant). Här kom vi att fördjupa oss i ämnesdidaktikens outgrundliga värld

Vasa2
Claus prövar på lokala delikatesser

och diskutera roligheter som grillkvällar och om hur barn blir-böcker som vi fann i hyllan.

Under dessa tre veckor kom vi att bekanta oss mycket med bland annat McDonalds’. Detta var ju förstås mycket fascinerande för oss Åbobor.

Eftersom Övis högstadium inte påbörjat lektionerna i religion ännu, hölls vi i gymnasiet när det gällde vårt eget ämne. Innan vi återupplevde gymnasiets rellaböcker och lektioner kom vi dock i kontakt med högstadiet när vi observerade lektioner i blandade ämnesgrupper på blandade ämnen.

Vi tilldelades alla tre lektioner (två kompanjon och en ensam) under vilka vi kunde korvstoppa (Marinas ord, syftar på tråmande av stuff jadajadajada…) eleverna och känna på hur det är att vara lärare. Detta var förstås mycket spännande, men efter första lektionen var vi lättade och tänkte att detta kommer bli mycket roligt, lol 😀

Vi fick lära oss att lektionsplanering tar en stund att göra och kräver mycket choko, kaffe, fjantteri, youtube och kreativitet.

En av höjdpunkterna var när Marina, Hanna och Boije tvingade eleverna att genomföra en ritual aka Mosesången. Och råkade bryta lite mot Vasa Övningsskolas ordningsregler, men det är en annan sak.
Claus, å sin sida, drog skämt som gick lite över studerandenas huvud. Happy days!
TB hade dem sedan att leka med lera och alla hade roligt. Sabina och den sjunde medlemmen i religionsgruppen Jessika (en så gott som klar fil.mag från HF:s relvet) fick agera etiker för ivriga och borttappade abin och diskutera livets frågor. Bättre lärare får man leta efter!
(In our humble opinion…)

Vasa3
Kreativitet
Vasa4
Grillmaster Boije och Reetta

Sedan till det roliga…re 😀
Lite fritid måste man också ha!
Monsieur Boijé ställde till med en sofistikerad dundergrillfest @ Casa de Boijé i Korsholm en fredagkväll!
Vilken rolig kväll… God mat, ok tofukorv ( som smaka khaki), bra film (Hobbiten), folk sov (Marina) och stämningen var på topp med många skratt!
Tack Boije!

Vasa5
Peltonen, Hanna, Jessika, Reetta, Boijes arm och ben och Marina
Vasa6
Korv, tofukorv och annan korv. Och kyckling och paprika.

Förutom detta hann vi med en hel del turistande, då vi besökte bland annat Replot-bron, S:t Maria kyrkans hål (random källare) och allt gick inte som på Strömsö på Strömsö.

Vasa7
Claus i hålet
Vasa8
Marina på spåret
Vasa9
En snadi, blåiger bro

Nu kommer det andra bilder och bullar!

Vasa10
Tungt att laga mat!
Vasa11
Bulla!

Vasa12 Vasa13

Hejdå!
Claus/Caius och Marina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s