Jag har fått in en begäran om att öppna hur processen bakom Ture Teolog-galan egentligen går till, så jag bestämde mig för att ta er på en tur bakom kulisserna. Nu är ju detta en process som varierar lite beroende på vem som råkar fungera som vice ordförande, och åtminstone jag fick inte allt för mycket instruktioner om hur det går till, så om allt går väl kanske detta inlägg till och med vara till nytta för någon som i framtiden sitter på denna post.
Allt börjar med att ställa fram lådan i Mysis, och eventuellt öppna en nomineringsblankett på bloggen, i god tid så folk hinner nominera innan den måste plockas bort. Jag tyckte 2 veckor skulle vara en passlig tid, så jag satte fram lådan ca 3 veckor innan festen. Också den vecka jag sedan hade på mig att jobba med nomineringarna var på gränsen till för lite, och jag hade nog inte tid att göra alltför mycket annat.
Här börjar beskrivningen om hur vinnarna valdes, så om det endast är det du vill läsa så ska du börja läsa här! Denna del kan du hoppa över om du bara vill komma åt vinnarna, som listas efter beskrivningen.
Det första jag gjorde var att kategorisera nomineringarna. Jag buntade alltså helt enkelt ihop alla nomineringar som kommit in inom samma kategori. I år hade det kommit in 70 nomineringar, så att bunta ihop olika kategorier till högar upptog hela mitt matbord och lite till. Denna process upprepades två gånger, eftersom jag då alla kategorier låg utspridda på bordet gick igenom dem alla en gång till för att bestämma vilka kategorier pris delas ut i. I princip togs de kategorier där flera nomineringar kommit in med, men det fanns även fall där det kommit in endast en nominering i vissa kategorier, men det fanns flera väldigt lika kategorier. I dessa fall slog jag ihop två eller tre kategorier till en. I ett fall var till och med kategorierna väldigt olika, men motiveringarna var väldigt lika. Då detta var klart fanns sexton kategorier kvar.
Därpå var det dags att ta fram penna och papper och börja välja vinnare. En kategori i gången gick jag igenom nomineringarna och skrev upp vem som blivit nominerad hur många gånger. Principen var alltså direkt demokrati: den som fått flest nomineringar fick pris i sin kategori. De flesta kategorier gick att lösa på detta vis. I vissa kategorier hade ändå flera personer fått lika många röster. I dessa fall spelade jag runt med nomineringarna och försökte pussla ihop så att så få som möjligt skulle gå hem med flera priser, och att samma person helst inte skulle motta precis samma pris som ifjol. Så fick jag ännu några priser bestämda, och därefter tittade jag på nomineringarna. Det är alltså därför det lönar sig att satsa på att skriva en bra motivering. Tyvärr avgjorde detta i år endast en kategori. De kvarvarande kategorierna avgjordes med vishet och gott omdöme, med andra ord slant och tärning.
Då allt detta var gjort gick jag igenom alla de redan slopade kategorierna en gång till och plockade ut några speciellt fina och korrekta nomineringar, och någon kategori som vanligtvis alltid ett pris delas ut i, men som i år inte kvalificerade sig för det. I stället för ett pris fick dessa ett kort med sin nominering samt motiveringen på. Efter detta återstod bara att skriva upp alla nomineringar, tillverka priserna och ställa till med galan.
Årets Ture Teolog-vinnare
Årets ansvarsperson: Laura Serell
Årets graduskribent: Sofia Liljeström
Årets gulis: Alexander Nykvist
Årets instagrammare: Hoi Adelfoi
Årets Mysissittare: Kevin Nyfelt
Årets mästare: Erik Wikström
Årets nallebjörn: Otto Lindén
Årets N:te årets studerande: Carolina Myrskog
Årets par: Lauha Aaltonen & Hanna Karppinen
Årets pendlare: Cecilia Alameri
Årets snällis: Anssi Ollilainen
Årets solstråle: Kevin Nyfelt
Årets studerande: Joel Snickars
Årets summa-citat: Alexander Rönnblad & Ina Laakso
(Ina: “ Vad ska du göra på veckoslutet?”
Alexander: Lika lite som på veckan men med mindre ångest”)
Årets wannabe-teolog: Simon Westerlund
Årets österbottning: Benjamin Häggblom
Hederspris
Årets diplomat: Hanna-Maria Johanson
Årets skratt: Kevin Nyfelt
Årets välkomissionär: Benjamin Häggblom
Årets adoptivföräldrar: Emma Audas & Patrik Hagman
Årets med-delare: Laura Brännkärr
Årets under: Erika Salo
(Gröna stolen är reparerad och rosa)
Kommentera