Den 7.3 var det ämneskaffe i runda rummet, eventet kan igen sammanfattas som en succé. Från att förra året ha väldigt få deltagare slog senaste ämneskaffe nytt rekord i antal deltagare. Hela 24 stycken var på plats för att njuta av det goda kaffet med tilltugg, mingla lite och lyssna när Sebastian Grünbaum presenterade sin doktorsavhandling som väckte många frågor hos både personalen och studerande.

Grünbaum började doktorera 2012 och har jobbat fulltid som församlingspastor vid sidan av sin forskning. Detta har gjort att forskningsarbetet har framskridit lite långsammare men Grünbaum hör till de sista som inte har något tidskrav när avhandlingen måste vara klar så han har ingen tidspress. Eftersom han jobbar heltid behöver han inte likt sina kollegor bära oket av ständigt behöva söka ekonomiskt understöd. Han påpekar dock under en fråga att denna stil av att forska fungerar enbart för den som har mycket tid och skulle därför inte råda någon med familj att både forska och jobba heltid.

Grünbaum forskar i Martin Chemnitz och hans kyrkofader tolkning gällande nattvarden. Chemnitz hör till den generation teologer som kom efter Luther och är en av de största bland dem. Chemnitz var hjärnan bakom formandet av konkordieformeln bland annat. I sin nattvardsteologi  har Chemnitz många citat från olika kyrkofäder och Augustinus mest. Grünbaum analyserar hur Cemnitz använder sig av kyrkofäderna, vad säger Chemnitz, vad sade kyrkofäderna har deras ord använts på rätt sätt och så vidare.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s